Idealistiske. Etiske. Pligtopfyldende og ansvarlige. Stærk fornemmelse for rigtigt og forkert. Kritiske over for sig selv og andre. Stræbsomme. Bange for at begå fejl. Velorganiserede, ordentlige, krævende, utålmodige, detaljeorienteret. Bryder sig ikke om at improvisere. Fejlfindere. Irriteres nemt over folk, der ikke følger reglerne.

Instinkter

  • En 1’er med et socialt instinkt vil være optaget af, om de sociale forhold fungerer, som de skal.
  • En 1’er med et praktisk instinkt vil have klare fornemmelser af, hvad der vil være rigtigt og forkert at gøre på det praktiske plan.
  • En 1’er med et intimt instinkt vil især være optaget af, om de helt nære forhold er, som de skal være.

Kendte 1’ere

Mahatma Gandhi, Hilary Clinton, Al Gore, Sandra Day O’Connor, John Bradshaw, Martha Stewart, Ralph Nader, Katherine Hepburn, Harrison Ford, Vanessa Redgrave, Jane Fonda, Meryl Streep, George Harrison (spiller ofte 7’er roller), Celine Dion, Joan Baez, George Bernard Shaw, Noam Chomsky, Michael Dukakis, Margaret Thatcher, Rudolph Guliani, Jerry Brown, Jane Curtin, Gene Siskel, William F. Buckley, Kenneth Starr.

Grundlæggende frygt og smerte

Vi gør det, vi tror, vi er nødt til at gøre for blive accepteret, anerkendt, elsket….

En stor del af vores adfærd bunder så at sige i frygten for IKKE at være OK. Det skaber drivkraft og energi til at handle – for at undgå smerten, som vi derfor sjældent mærker direkte.

 

Og så længe man gør det nødvendige, mærkes smerten ikke. Vi bruger meget energi på at undgå smerten og frygten, som derfor ofte kun viser sig, hvis man er i en alvorlig personlig krise. Eksempelvis i forbindelse med stress.

 

Type 1 – præges af en grundlæggende frygt for ikke at være rigtig. At være ufuldkommen, umoralsk og ond. Udvikler på den baggrund ofte et overjeg, der fortæller, at: ”Du er kun ok, hvis du hele tiden gør det rigtige og aldrig fejler.”

 

Overvindes frygten, kan etteren opgive sin tilbøjelighed til kritisk perfektionisme og vil føle sig rigtig uden konstant at kæmpe for det.

 

 

Obs: Vær opmærksom på, at man ikke med sikkerhed kan vurdere andres enneagram-type på basis af deres adfærd. Læs mere om at putte folk i kasse.