Har behov for at føle sig sikre og trygge. Er frygtsomt optaget af sikkerhed og har derfor fokus på, hvad der måske kan gå galt og hvordan man sikrer sig mod uheld, farer og problemer. Kan derfor virke forsigtige og tøvende, mistroiske og kritisk analyserende. Er pålidelige og arbejder ofte hårdt. Logisk tænkende. Gode til at se modsatte synspunkter og kan virke udfordrende og rebelske. (Djævlens advokat). Mistroiske overfor autoriteter. Loyale overfor en sag, gruppe eller personer, som de først har besluttet at ville støtte. Afbalancerede seksere kan derfor være gode deltagere i et team og særdeles gode og trofaste venner.

Instinkter

En 6’er med et socialt instinkt er optaget at have en omgangskreds, der bidrager til at skabe tryghed. Denne type er eksempelvis oplagt som medlem af diverse støtte- og selvhjælpsgrupper.

En 6’er med et praktisk instinkt vil i særlig grad være optaget af at sikre sig mod uheld og katastrofer. Der skal være penge i banken og bilen skal have det rigtige sikkerhedsudstyr. Der vil sandsynligvis også altid være rigeligt med mad i køleskab, fryser og køkkenskabe.

En 6’er med et intimt instinkt vil sikre sig på det helt personlige plan.

Kendte 6’ere

Robert F. Kennedy, Malcolm X, Princess Diana, George H. W. Bush, Tom Hanks, Bruce Springsteen, Candice Bergen, Gilda Radner, Meg Ryan, Helen Hunt, Mel Gibson, Patrick Swayze, Julia Roberts, Phil Donahue, Jay Leno, John Goodman, Diane Keaton, Woody Allen, David Letterman, Andy Rooney, Jessica Lange, Tom Clancy, J. Edgar Hoover, Richard Nixon, og “George Costanza” (Seinfeld).

Grundlæggende frygt og smerte

Vi gør det, vi tror, vi er nødt til at gøre for blive accepteret, anerkendt, elsket….

En stor del af vores adfærd bunder så at sige i frygten for IKKE at være OK. Det skaber drivkraft og energi til at handle – for at undgå smerten, som vi derfor sjældent mærker direkte.

Og så længe man gør det nødvendige, mærkes smerten ikke. Vi bruger meget energi på at undgå smerten og frygten, som derfor ofte kun viser sig, hvis man er i en alvorlig personlig krise. Eksempelvis i forbindelse med stress.

Type 6 – præges af en grundlæggende frygt for at være uden støtte eller vejledning og får et overjeg, der siger: ”Du er ok, når du gør, hvad der forventes af dig, og ikke stoler for meget på dig selv.”

Overvindes frygten, vil type seks føle sig sikker i verden.