Instinkt praktisk

 • Den praktisk anlagte er god til at planlægge og organisere. Du er god til at tage vare på din økonomi, sørge for mad i køleskabet, rent tøj i skabene, en ordentlig bolig etc.
 • Den sociale og udadvendte, har som regel en stor omgangskreds. Brænder det på, er du typen, der lader op ved at kontakte
  venner, familie, kolleger og alverdens sociale netværk.
 • Den intime har få og særdeles
  gode venner, fordi nære og intime forhold betyder alverden. Kommer du i krise, kan du glemme praktiske gøremål og
  vil være optaget af nære forhold.

Det praktiske instinkt

Hvis du er blind på dit praktiske instinkt, kan det eksempelvis betyde følgende:

 • Du anser det ikke for at være væsentligt at der er mere end almindelig orden i dine skuffer og skabe. Hvis nogen har foræret dig bogen “Ryd op i dit rod” har du ikke læst den – i hvert fald ikke fulgt dens anvisninger.
 • Du går ikke mere end strengt nødvendigt op i detaljer vedrørende økonomi – lån, pension, aktier, forsikringer etc.
 • Du kan være typen, der glemmer rudekuverter.
 • Du hænger dig ikke specielt i aftaler og deadlines. Har måske endda svært ved at organisere, aftale og planlægge ret lang tid fremad.
 • Det er ikke dig, der sørger for at købe ind til en uge af gangen. Du har måske knap nok sørget for at købe ind til weekenden.
 • Du går ikke specielt op i at leve sundt og passe på din krop og dit helbred. Måske du ikke engang får sovet nok.

Vil du udvikle dit praktiske instinkt kan du med fordel gøre følgende:

 • Øv dig i at skrive aftaler ind i din kalender – og tjekke kalenderen hyppigt og i tide.
 • Ryd op i dit rod og smid overflødige ting ud.
 • Hold øje med dit helbred og vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at bedre dit helbred.
 • Planlæg dine indkøb, så du købere sundere og billigere, end når du skal finde mad i sidste øjeblik.
 • Afsæt tid til at løse de praktiske opgaver, du har for vane at udsætte – at rydde op i en skuffe, at hænge en hylde op, male, ordne haven, vaske bilen.

Typerne og instinkterne

Hvordan du udfolder dit instinkt, vil afhænge af, hvilken type du er i enneagrammet. Ligesom dit primære instinkt også har afgørende indflydelse på, hvordan du udfolder din enneagramtypes behov.

Der er med andre ord stor forskel på en etter med et praktisk, socialt eller intimt instinkt. Derfor kan det for mange være en hjælp at finde sit instinkt før man finder sin grundlæggende type.

En 1’er med et praktisk instinkt vil have klare fornemmelser af, hvad der vil være rigtigt og forkert at gøre på det praktiske plan.
En 2’er med et praktisk instinkt kan være mere optaget af, hvad andres praktiske, fysiske og konkrete behov er – men kan have svært ved at tage vare på sine egne.
En 3’er med et praktisk instinkt kan være optaget af materielle og konkrete værdier, der demonstrerer vedkommendes værdi og kunnen.
En 4’er med et praktisk instinkt vil måske have sine helt egne og specielle måder at løse praktiske behov på. Bor måske meget specielt. Har et specielt arbejde eller lignende.
En 5’er med et praktisk instinkt kan være optaget af at samle specialviden om eksempelvis økonomiske forhold. Eller være særligt optaget af sin bolig.
En 6’er med et praktisk instinkt vil i særlig grad være optaget af at sikre sig mod uheld og katastrofer. Der skal være penge i banken og bilen skal have det rigtige sikkerhedsudstyr. Der vil sandsynligvis også altid være rigeligt med mad i køleskab, fryser og køkkenskabe.
En 7’er med et praktisk instinkt vil måske være lidt mere vovet og eventyrlysten, med hensyn til at sikre sig. Det må gerne være praktisk – men også gerne nyt og anderledes.
En 8’er med et praktisk instinkt vil klø direkte på – og altså på meget ligefrem og kontant vis sikre sig.
En 9’er med et praktisk instinkt vil have svært ved at opfylde sine egne praktiske behov medmindre det bifaldes af andre.