Instinkt social

 • Den praktisk  anlagte er
  god til at planlægge og organisere. Du er god til at tage
  vare på din økonomi, sørge for mad i køleskabet, rent tøj i
  skabene, en ordentlig bolig etc.
 • Den sociale og udadvendte,
  har som regel en stor omgangskreds.

  Brænder det på, er du typen, der lader op ved at kontakte
  venner, familie, kolleger og alverdens sociale netværk.

 • Den intime har få og særdeles
  gode venner, fordi nære og intime forhold betyder alverden. Kommer du i krise, kan du glemme praktiske gøremÂl og
  vil være optaget af nære forhold.

Det sociale instinkt

Hvis du er blind på det sociale instinkt, kan det eksempelvis betyde, at du

 • Ikke finder det vigtigt at have en stor omgangskreds – du vil være mindre tilbøjelig til at indgå i netværk og sociale sammenhænge med kolleger og andre.
 • At du har svært ved at opfatte dig som en del af en gruppe – du føler dig måske ligefrem udenfor grupper, som du gerne vil være del af.
 • Du vil have problemer med at huske andres mærkedage.
 • Du er ikke sammen med andre uden at have en konkrete grund til det. At være sammen med andre bare for hyggens skyld, er ikke lige dig.
 • Du ringer sjældent til andre for at få deres hjælp.

Vil du udvikle dit sociale instinkt kan du med fordel gøre følgende:

 • Øv dig i at ringe andre op bare for at tale med dem – uden nødvendigvis at have anden eller mere konkret grund til at kontakte dem.
 • Træn smalltalk. Gå til receptioner. Tal med folk du ikke rigtig kender.
 • Lad være med at spekulere på, hvad andre tænker og mener om dig og øv dig i at stole på, at de vil være sammen med dig uden anden grund, end at det er rart at være sammen med dig.
 • Fortæl folk om dig selv og dit privatliv – dine personlige drømme, mål, udfordringer, oplevelser og slåskampe.

Typerne og instinkterne

Hvordan du udfolder dit instinkt, vil afhænge af, hvilken type du er i enneagrammet. Ligesom dit primære instinkt også har afgørende indflydelse på, hvordan du udfolder din enneagramtypes behov.

Der er med andre ord stor forskel på en etter med et praktisk, socialt eller intimt instinkt. Derfor kan det for mange være en hjælp at finde sit instinkt før man finder sin grundlæggende type.

En 1’er med et socialt instinkt vil være optaget af, om de sociale forhold fungerer, som de skal.
En 2’er med et socialt instinkt er – selvfølgelig – den to’er, der er mest optaget af andres behov og måske nærmest ude af stand til at mærke sine egne.
En 3’er med et socialt instinkt kan være optaget af at have de rigtige venner – og at at blive anerkendt af de rigtige venner.
En 4’er med et socialt instinkt vil være optaget af et have specielle venner. Måske en kreativ, kunstnerisk omgangskreds.
En 5’er med et socialt instinkt vil være optaget af at imponere de rigtige med sin viden – eller af slet og ret af af omgås mennesker med særlige og specielle interesser.
En 6’er med et socialt instinkt er optaget at have en omgangskreds, der bidrager til at skabe tryghed. Denne type er eksempelvis oplagt som medlem af diverse støtte- og selvhjælpsgrupper.
En 7’er med et socialt instinkt kan være den promiskuøse og evigt flakkende don juan med masser af overfladiske bekendtskaber, men få – om nogen – nære relationer.
En 8’er med et socialt instinkt kan være tilbøjelige til at teste dem, de engagerer sig i. De omgiver sig gerne med venner, der accepterer 8’eren som vedkommende er og vil til gengæld gør alt for deres venner.
En 9’er med et socialt instinkt stiller sjældent store krav til sine omgivelser. Det vil ganske enkelt være for krævende og gøre 9’eren bange for at støde nogen fra sig.