Irriterende typer

Hvilke typer kan du ikke klare?

Vi har alle nogle typer – eller rettere egenskaber – der i særlig grad går os på. Og det fleste af os ved godt, at det ikke kun handler om de andre – men også om vores egne grænser, behov og selvværd.

Hvem er det, der mest af alt irriterer dig? Kan det være nogen af disse egenskaber, der alle findes i enneagrammet:

  • Pedantiske og langsomme pernittengryn, der altid finder fejl – især hos andre. Men som selv optræder som nærmest perfekte og fejlfri.
  • Omklamrende typer, der mener at vide, hvad andre har behov for og trænger til for at få et bedre liv.
  • Stræbere og arbejdsnarkomaner, der vil have opmærksomhed og konstant har fokus på at promovere sig selv på bekostning af andre.
  • Selvoptagede, dramatiske, nærtagende og ustabilt svingende føletyper.
  • Kølig og distancerende klogeåger, der altid ved bedst, men som ikke er til at blive kloge på eller tale med.
  • Nervøse, tøvende og mistroiske fejlfindere. Evindelige pessimister, der stort set aldrig stoler på, at tingene går godt, men som konstant fokuserer på, hvad der kan gå galt og derfor helst går med livrem og seler.
  • Flyvske, overenergiske og lalleglade jubelidioter, der konstant kommer med ideer, men ikke er til at regne med, når tingene skal udføres.
  • Dominerende, frembrusende, kontrollerende og hensynsløse typer, der kan fylde et helt lokale og farer op, når tingene ikke lige går efter deres hoved.
  • Vege, konfliktsky, selvudslettende og irriterende ubeslutsomme mennesker, som stort set aldrig er til at vride en ærlig mening ud af.

Hvilken af de ovenstående typer ligner du selv mest? Spørg dine venner og kolleger – hvis du tør. Eller tag en test og find dig selv.

Kan man sætte andre i bås?

At fastlægge andres type i enneagrammet kan være ganske underholdende – men også ganske usikkert, for folks enneagram-type kan kun fastlægges med sikkerhed, hvis de selv deltager aktivt i at fastlægge typen.

Du kan nemt få øje på, hvordan folk opfører sig – men hvad der motiverer dem til at agere, som de gør, kan de kun selv forklare. Og enneagrammet handler mere om vores dybtliggende motiver end om vores adfærd.

Det kan eksempelvis godt være, at du oplever mig som enten  hjælpsom eller dominerende – men de træk kan du finde hos alle enneagrammets typer! Det interessante er, at der bagved ligger vidt forskellige motiver til deres adfærd.

Læs i øvrigt mere om at sætte andre i bås og putte andre i kasser